Okresní svaz stolního tenisu
Kutná Hora

TOP 12 žactva - Zruč nad Sázavou 6. 5. 2000

Závěrečný turnaj TOP 12 plný překvapení
 V sobotu 6. května se v tělocvičně ZŠ ve Zruči nad Sázavou uskutečnil poslední oficiální stolně tenisový turnaj této sezóny, první ročník žákovského TOP 12. Právo na účast na turnaji mělo jedenáct nejlepších hráčů série okresního poháru, které doplnil jeden hráč nominovaný okresním svazem stolního tenisu. Z turnaje se předem odhlásili Pavel Jandejsek (Jiskra Zruč nad Sázavou, 2. v sérii okresního poháru) a Magda Choutková (Sokol Kutná Hora, 10. v OP). Místo nich byli pozváni náhradníci Jaroslav Choutka (Sokol Kutná Hora) a František Herout (Jiskra Zruč nad Sázavou). Pro zranění se nezúčastnil i Jakub Hušpauer (Sokol Kutná Hora), ale bohužel svou neúčast neohlásil, a tak se hrál turnaj pouze s jedenácti hráči.
 Hráči byli rozdělení do dvou skupin, kde hráli systémem každý s každým. Ve skupině A, která byla pouze pětičlenná, se hned ve svém prvním zápase trápil největší favorit a vítěz celé série okresního poháru Miroslav Havel (Sokol Kutná Hora) s Janem Soškou (Sokol Čáslav), přesto ale vyhrál 2:1. Ostatní zápasy už zvládl a bez problémů vyhrál skupinu. Na druhém místě skončil jeho oddílový kolega Aleš Faltín (7. v OP) a oba tak postoupili do finálové skupiny. Čtvrtý hráč okresního poháru Jan Soška skončil ve skupině A třetí a musel se spokojit s bojem o 5. - 8. místo, stejně jako domácí Ondřej Jouza (6. v OP). Páté místo obsadil bez jediné výhry Josef Beránek (Sokol Kutná Hora, 9. v OP) a čekaly ho zápasy o 9. - 11. místo.
 Z šestičlenné skupiny B měli podle papírových předpokladů postoupit do čtyřčlenného finále Jan Trmal (Kavalier Sázava, 3. v OP) a Filip Vančura (Sokol Čáslav, 5. v OP). Zatímco Filip Vančura porazil všechny ostatní hráče ve skupině 2:0, tak Jan Trmal se trápil s Jaroslavem Choutkou, který měl dokonce dva mečboly, a i s oddílovým kolegou Tomášem Gregorem. Ve vzájemném zápase se ale radoval Jan Trmal a postoupil do finálové skupiny s prvního místa. O třetí až páté místo bojovala trojice Tomáš Gregor (8. v OP), František Herout (13. v OP) a Jaroslav Choutka (12. v OP). Všechny vzájemné zápasy této trojice skončili 2:1. Největší štěstí v koncovkách měl domácí František Herout, který tak obsadil třetí místo ve skupině. Společně s Tomášem Gregorem, který obsadil čtvrté místo, postoupili do skupiny o 5. - 8. místo. Jaroslav Choutka se tak se svým oddílovým kolegou Janem Václem (11. v OP), který skončil bez jediné výhry šestý, musel spokojit s boji ve skupině o 9. - 11. místo.
 Ve skupinách o závěrečné umístění se hráčům započítávaly vzájemné zápasy ze skupin. Ve skupině o 9. - 11. se tak hrály pouze dva zápasy. Josef Beránek v nich porazil jak Jana Václa, který tak skončil na 11. místě, tak i Jaroslava Choutku, který byl vyčerpán po vyrovnaných zápasech ve skupině, a skončil na devátém místě. Jaroslav Choutka tak skončil desátý.
 Ve skupině o 5. - 8. místo nejprve překvapil Tomáš Gregor, který porazil Jana Sošku 2:0. V souboji dvou domácích hráčů pak porazil 2:0 František Herout Ondřeje Jouzu. Ondřej Jouza pak nestačil ani na Tomáše Gregora a obsadil tak osmé místo. V posledním zápase pak porazil František Herout Jana Sošku 2:1 a obsadil tak páté místo. Tomáš Gregor skončil šestý a Jan Soška až sedmý.
 Ve finálové skupině nejdříve oba vítězové skupin přehráli své soupeře. Miroslav Havel porazil Filipa Vančuru a Jan Trmal Aleše Faltína. Pak porazil Filip Vančura Aleše Faltína a vybojoval si tak třetí místo. Aleš Faltín skončil čtvrtý. V posledním zápase hráli o celkové vítězství Miroslav Havel a Jan Trmal. Miroslav Havel zvítězil 2:0 a stal se tak vítězem prvního ročníku turnaje TOP 12.
 Stolní tenisté si teď od mistrovských utkání odpočinou, protože nová sezóna začíná s většími míčky až koncem září.

Pořadí ve skupinách
Skupina A
Skupina B
Havel Miroslav
Trmal Jan
Faltín Aleš
Vančura Filip
Soška Jan
Herout František (náhr.)
Jouza Ondřej
Gregor Tomáš
Beránek Josef
Choutka Jaroslav (náhr.)
Václ Jan

Konečné pořadí:
1. Havel Miroslav
2. Trmal Jan
3. Vančura Filip
4. Faltín Aleš
5. Herout František
6. Gregor Tomáš
7. Soška Jan
8. Jouza Ondřej
9. Beránek Josef
10. Choutka Jaroslav
11. Václ Jan

Kompletní výsledky

Zpět na Homepage